torsdag 2. desember 2010

Dekorering av lys

I dag har Karoline og jeg forsøkt oss på dekorering av kubbelys og vanlige lys med litt forskjellige teknikker. Det er slett ikke vanskelig, og kan være en aktivitet også for barn hvis en voksen hjelper til.

DEKORASJON AV LYS

Du kan bruke servietter, glansbilder, stempeltrykk og bilder som er printet ut på forskjellig type papir til dekoreringen. I tillegg finnes det spesialmerker å få kjøpt hos Panduro.


Systemet er å få smeltet dekorasjonen inn i lyset, og da trenges det varme. Vi brukte strykejern siden jeg har et veldig kjekt minijern. Som beskyttelse har man bakepapir. Men man kan også bruke varme fra en hårføner eller en varmepistol. Det har ikke vi forsøkt, men hold litt avstand, så ser du når prosessen er i gang.

Brukes servietter klipper du ut motivet, og legger det øverste motivlaget på lyset. Vil du stemple motiv eller tekst kan det gjøres på en serviett og klippes ut. Så legger du et bakepapir over og deretter stryker du forsiktig eller lar føner/varmepistol virke. Vær forsiktig med å få varme utenfor motivet, for da vil stearinen smelte litt, så det blir en ujevn overflate.

Glansbilder og motiver fra servietter fungerte veldig greit. Glansbildene fra Nille var også såpass små at de kunne brukes på vanlige lys.

Du kan også bruke bilder printet ut både på tynt og tykkere papir. Klippe med vintagemotiv kan kanskje bli for tykt, men her må du forsøke deg fram. Jo tykkere papir, jo mer må du jobbe for å få det smeltet inn i lyset. På bildet er det motiv fra serviett, og de to andre bildene er printet ut på glanset og matt fotopapir.

Motivene fra Panduro er ganske så dyre, og pussig nok får du nøyaktig samme motiv på Nille. Lysmerkene legges i lunket vann, festes på lyset og så tørker det seg fast. Dette er selvsagt veldig kjekt for barn å bruke. Dette alternativet er muligens det mest brannsikre siden merkene er beregnet til dekorasjon av lys.

Til slutt testet vi ut å stemple på serviett og overføre det. Må innrømme at det gikk veldig kjapt, klarte å få englemotivet midt på en serviettbrett, men det får være... Men legger du litt flid i dette er det en god del muligheter. Bla kan du bruke tekststempler. Har lest at Anita fra Hjerterommet har skrevet på serviett og overført det også til lys.

Hvordan dette fungerer når det brenner har jeg ikke forsøkt. Men jeg har lest på blogger på nettet at det går veldig greit. Vil tro at det er mest brukervennlig når det brenner med tynnest mulig papir.

Selvsagt kan man feste blonder og blomster med små knappenåler, men det er jo fryktelig brannfarlig. Det vil jeg ikke anbefale, i så må man passe godt på og fjerne etter hvert som lyser brenner ned.

Da har du muligheten for å forsøke deg på å dekorere lys. Jeg har fått advarsel om brannfare ved bruk av denne teknikken. Man må aldri forlate lys som brenner, og stikker det rester av papiret opp fra lyset må det fjernes etterhvert. Kanskje skal man først og fremst glede seg over å ha slike dekorerte lys til pynt...

Lykke til!

Etterskrift... I kveld har vi tent to kubbelys, et med glansbilde og et med serviett. De bruker fortsatt en stund på å brenne ned til motivet. Det vanlige stearinlyset har vi imidlertid fått testet. Det brant ned til motivet, motivet ble stående opp ganske så lenge. Helt kontrollert, og vi hadde god tid til å slukke lyset og fjerne det som sto opp. Etter i alle fall en halv time var den stive motivet kommet så høyt opp at det tok fyr. Helt logisk, siden motivet da gikk så høyt opp at flammen måtte ta tak i det. Det var lett å slukke, og jeg mener at det ikke utgjorde noen fare så lenge man var til stede. Motivet var godt festet, så det var ingen fare for at noe ville falle brennende ned. Jeg regner med at det går like godt og trygt med kubbelyset, og vil fjerne pynten etterhvert så dekorasjonen ikke tar fyr.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Hei
Tusen takk for at du deler dette :)
Lurer på dette med tekststempler: Får man kjøpt de ferdige, eller må man skrrive inn en tekst og leke "setter" selv?
mvh Maysern

Anonym sa...

buy ativan ativan lorazepam dosage - can take 1mg lorazepam